HASSING TAXIDERMY

Zoek
Sluit dit zoekvak.

In Nederland kun je verbazingwekkend veel verschillende soorten fossielen vinden. Als er opgravingen in Nederland plaatsvinden of wanneer zand op de stranden van Nederland wordt weggezogen, worden deze Nederlandse fossielen zichtbaar. Ons assortiment Nederlandse fossielen komt echt van Nederlandse bodem. Welke fossielen wij in huis hebben verschilt daarom ook haast dagelijks.

Wil je er zeker van zijn dat jij de meeste unieke en interessante fossielen in huis haalt, houd dan de website in de gaten

Fossielen zoeken in Nederland

In Nederland kun je op verschillende plekken fossielen vinden. Het makkelijkst vind je Nederlandse fossielen op het strand. Ons waterlandje is haast omringd door zee en het is daarom heel belangrijk dat de kust van Nederland behouden wordt. Om dit te doen wordt er aan de kust zand gespoten. Dat houdt in dat zand in de zee wordt opgezogen om daarmee stranden te verbreden. Je raadt het vast al: in het zand dat wordt gespoten, kunnen fossielen gevonden worden! Een van de beste zandbanken om fossielen te vinden is de Zandmotor onder Kijkduin. Ook de kust bij Cadzand in Zeeland is een fantastische plek om fossielen te vinden. Je zou hier zelfs haaientanden kunnen vinden van de beruchte uitgestorven Megalodon haai. Een laatste bijzondere plek in Nederland waar veel fossielen gevonden worden zijn de groeven in Zuid-Limburg. Helaas is het niet zo eenvoudig om daar fossielen te vinden omdat veel groeven gesloten zijn voor bezoekers.

Fossielen vinden in de zandmotor

Als je echt graag zelf op zoek wilt gaan naar fossielen in Nederland, dan kun je het beste een dag besteden in de Zandmotor. Deze gigantische hoeveelheid zand werd in 2011 aan de kust aangelegd. Door de zee wordt dit zand al jaren op geheel natuurlijke manier aan de kust verspreid. De Nederlandse fossielen worden hier automatisch ook door verspreid over de kust. Het plaatsen van de Zandmotor was het eerste project van zijn soort. Omdat dit experiment zijn vruchten heeft afgeworpen, zal er in de toekomst vaker op deze manier gewerkt worden. In de toekomst zullen er dus alleen maar meer fossielen aan de Nederlandse kust worden verspreid. En wie weet wat er dan allemaal te vinden zal zijn!

Welke fossielen kun je in Nederland vinden?

Tijdens de laatste ijstijd was de Noordzee helemaal geen zee. De Nederlandse Noordzee was nog droog land. Dit is waarom er aan de kust van de Noordzee zoveel fossielen gevonden kunnen worden. Over het land liepen er in de ijstijd onder andere sabeltandtijgers en mammoeten rond. Het zijn de overblijfselen van deze beesten die we nu terugvinden als we op zoek gaan naar Nederlandse fossielen. Naast sabeltandtijgers en mammoeten is het ook mogelijk om stenen gereedschap uit de tijd van de jagers en verzamelaars te vinden. Je zou bijvoorbeeld vuistbijlen, pijlpunten en stenen dolken kunnen terugvinden als je op zoek gaat naar fossielen in Nederland.

Fossielen FAQ

Wanneer kun je het beste op zoek gaan naar fossielen in Nederland?

Als je een dagje op zoek wilt gaan naar fossielen, dan begin je het handigst op het moment dat de zee laag staat. Je kunt dan zo ver mogelijk de zee in gaan zonder nat te worden. Je zou ook kunnen wachten totdat het in Nederland flink heeft gestormd. Je zult dan zien dat er allerlei nieuwe Nederlandse fossielen zijn aangespoeld op het strand. Wij gaan vrijwel elke dag op zoek naar fossielen. Er is immers iedere dag iets nieuws te vinden!

Is het verantwoord om fossielen te zoeken?

Ja, het zoeken en vinden van fossielen in Nederland is volkomen legaal. Alle fossielen in onze collectie hebben wij op een verantwoorde manier gevonden of overgenomen. Het is altijd belangrijk om met respect voor de omgeving op zoek te gaan naar fossielen. Dit betekent dat er niets wordt vernield en dat er niet zomaar op privéterrein wordt gezocht. 

Waarom zijn fossielen zo belangrijk?

Fossielen zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, de geschiedenis achter fossielen is ook heel interessant. Iedere fossiel is uniek en heeft een eigen verhaal. Nederlandse fossielen getuigen ook over hoe het leven anders kan zijn in verschillende omstandigheden. De wetenschap leert dus heel veel van fossielen en wij ook. Vraag ons vooral naar het verhaal achter de fossielen die je bij ons aanschaft!

Wat zijn fossiele brandstoffen?

Als je denkt aan fossielen die je in Nederland kunt vinden, denk je waarschijnlijk niet direct aan de fossiele brandstoffen waar veel mensen hun huis mee verwarmen. Toch hebben beiden met elkaar te maken. Fossielen, versteende resten van dieren en planten die ooit hebben geleefd, zijn namelijk precies wat we verbranden als we gebruik maken van fossiele brandstoffen. Bij het verbranden van de miljoenen jaar oude fossielen komt er veel energie vrij. Dit wordt ook wel grijze stroom genoemd. De belangrijkste fossiele brandstoffen zijn aardgas, aardolie en steenkool.